Dec 15, 2015

Karikatur Untuk Kad Kahwin




Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: :: WhatsApp [ 0132377983 ] :: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] :: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Dec 8, 2015

Mycartoonnizz di Tahun 2016

Assalamualaikum wbt

Jika mengira hari ada kurang 23 hari lagi ke tahun Dua Ribu Enam Belas (2016) dan disini nak dikatakan mycartoonnizz telah berusia secara rasminya tahun delapan (8) namun realiti cetusan lukisan karikatur telah bermula pada tahun Dua Ribu Empat (2004). Kejadian yang tidak disengajakan dan tidak dirancang dengan teliti. Atas desakan ekonomi dan sara hidup ketika itu, terjebaklah ke dunia karikatur pada harga RM2.00 sekepala. Pameran Keusahawanan kalau tak silap dan ianya berlangsung selama dua (2) hari. Jadi selama 2 hari lah bertarung dan tenaga dikerah untuk menyiapkan hampir lima puluh (50) orang pelanggan yang berminat dengan sentuhan mycartoonnizz. Macam nak tercabut lengan. Habis lima (5) batang pen marker hitam dan 4 pen dakwat mata 0.7 berjenama Artline. Pen pakai abis dan buang. No refill2.

Kalau dikenangkan ketika itu jiwa masih muda (tak muda sangat sebab umur dah lewat 20an). Kekuatan dan kesungguhan serta keghairahan berkarya, siap satu lukisan di buat salinan fotokopi. Berlari ke kedai mart yang jauhnya lebih kurang 100m dari tapak pameran untuk membuat simpanan sendiri. Tak seperti sekarang di mudahkan  dengan kamera digital daripada smartfon lagi. Hebat zaman sekarang. Pada ketika itu pelanggan yang tak mahu tunggu hanya meninggalkan foto bersaiz pasport dan ditulis maklumat diri mereka di belakang foto tersebut. Sistem tempahan dengan mengambil order dan foto serta maklumat (nombor hp untuk di sms bila lukisan siap), bagitau datang semula dalam tiga puluh (30) minit. Lukisan dah siap serah semula foto asal dan terima lah bayaran RM2.00

Bermodalkan kertas A4 berjumlah satu (1) rim (tak sampai pun sebab pinjam dari kawan, lepas pameran ganti semula), pen kosong point tujuh (0.7) dan marker hitam jenama Artline, Laminating contoh lukisan lama dan drawing board. Tak ada banner atau bunting, tak ada name kad, tak ada brouchure, phamplet dan sebagainya untuk memperkenalkan diri. Memang koboi je.

Lukisan dibawah adalah bukti yang mycartoonnizz telah berkarya sejak tahun Dua Ribu Empat (2004) dalam dunia karikatur. Macam tak percaya, tapi percayalah kita kena mula dari biasa untuk menjadi yang luar biasa. Tahun Dua Ribu Enam Belas (2016) menjanjikan perancangan yang lebih padat dan tersusun untuk mycartoonnizz dalam menghasilkan karya dan lukisan yang lebih bermutu tinggi dan berprofil tinggi. Insha Allah.


Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: :: WhatsApp [ 0132377983 ] :: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] :: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Dec 7, 2015

Label Product & Logo






Contoh pilihan label untuk dipilih dan difinalise dalam bentuk vector.

Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: :: WhatsApp [ 0132377983 ] :: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] :: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Dec 4, 2015

karikatur untuk perniagaan 2015






Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: :: WhatsApp [ 0132377983 ] :: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] :: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Nov 22, 2015

Solo Karikatur - Agensi Anti Dadah Kebangsaan Selangor




Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: :: WhatsApp [ 0132377983 ] :: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] :: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Nov 17, 2015

Event 2015 @ Persada


 Hasil tangkapan dari jam 6 ptg hingga 8 mlm. 

Untuk tempahan dan jemputan ke majlis istimewa mycartoonnizz sedia memberikan khidmat lukisan karikatur digital. Setiap artwork bersaiz A4 dan dicetak dengan Printer Laser Hitam Putih. Lukisan di laminate dan sedia di bawa pulang selepas event tamat.  Harga promosi event dari RM10.00.

Jika mahukan versi color mycartoonnizz menggalakan klien ketika itu untuk menempah secara online dan masa yang diambil selama 4 hari untuk siap dan bergantung kepada jumlah tempahan.

Keperluan mycartoonnizz di tapak event ialah power supplier untuk 3 laptop, 1 printer, 1 mesin laminat dan 1 TV LCD.


Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: :: WhatsApp [ 0132377983 ] :: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] :: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Nov 8, 2015

Bila dah siap...

 Senyum je bila dah dapat.. terima kasih daripada En Zulkarnain kerana sudi menempah karikatur khas untuk majlis perpisahan pengetuanya. Lukisan itu dijadikan album dan ditandatangan oleh semua guru-guru. Syabas dan terima kasih




Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: :: WhatsApp [ 0132377983 ] :: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] :: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Oct 21, 2015

Latihan Kertas 2 SPM

Soalan:



Di bahagian dalam sebuah kereta sorong, kelihatan beberapa biji buah kelapa yang belum lagi berkupas. Kelihatan juga sebilah parang disandarkan pada longgokan buah kelapa tadi. Lukiskan gambaran tersebut dengan memberi penekanan kepada garisan, jalinan, ruang serta warna dalam situasi tersebut.









Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: :: WhatsApp [ 0132377983 ] :: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] :: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Oct 18, 2015

Selamat Bersara Boss

Tempahan di hujung Oktober 2015.

Selamat bersara boss SMK Dato' Yunos Sulaiman, Pekan Nanas, Pontian, Johor.



Ciri-ciri tempahan ini:

  • Karikatur penuh 1 badan.
  • Warna penuh
  • Latar belakang bertema
  • Logo dan ucapan

Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: :: WhatsApp [ 0132377983 ] :: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] :: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Oct 15, 2015

logo design komuniti pendidikan

Salam Maal Hijrah 1437H buat semua.

Mycartoonnizz di pelawa untuk mereka bentuk 1 logo untuk Majlis Guru-guru Reka Cipta Negeri Johor (MGRCJ). Projek ini merupakan logo komuniti yang tidak menerima apa-apa bayaran. Sekadar sumbangan ikhlas kepada komuniti seperti golongan pendidik.

Jenis Logo : Logo Representasi
Tema : Pendidikan, Johor
Warna : Merah, Biru dan Putih sempena warna negeri Johor.

Penerangan Logo:

  1. MGRCJ mewakili perkataan M = Majlis, G = Guru-guru, RC = Reka Cipta dan J = Johor
  2. Motif bendera negeri Johor dijadikan corak pada setiap perkataan MGRCJ melambangkan kebanggaan dan negeri asal majlis ini.
  3. Warna merah sebagai lambang keberanian dalam menyuarakan pendapat dan idea reka bentuk baru
  4. Warna biru melambangkan ciri-ciri kepimpinan dan hala tuju pendidikan mata pelajaran reka cipta yang berdaya saing.
  5. Warna putih melambangkan keikhlasan dalam mendidik anak-anak bangsa yang mampu berfikir aras tinggi, kritis, kreatif dan inovatif.




Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: :: WhatsApp [ 0132377983 ] :: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] :: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Sep 16, 2015

Macam-macam permintaan Klien kita layan

Antara banyak-banyak tempahan dari klien mycartoonnizz yang nak mengabadikan kenderaan kesayangan mereka dan juga kenderaan impian. Daripada secomel skuter, vespa dan superbike hinggalah ke kereta sport dan bas!










Lukisan karikatur istimewa edisi ‪#‎couple‬ ‪#‎weddingcaricature‬ ‪#‎mycartoonnizz‬ ‪#‎kartuncomel‬


Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: :: WhatsApp [ 0132377983 ] :: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] :: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Sep 9, 2015

200 vector karikatur dan kartun comel untuk diSEWA.




200 vector karikatur dan kartun comel untuk diSEWA.
Promosikan produk anda dengan kartun dan karikatur daripada MYCARTOONNIZZ. Sensasikan produk anda dengan kelainan dan kreativiti yang lebih dinamik dan unik berbanding pesaing anda. 

Laburkan nilai RM anda di MYCARTOONNIZZ dalam jangka masa panjang. 

Bersama-sama maju dan berdaya saing dalam era globalisasi perniagaan tanpa sempadan.
Kepada anda di luar sana, adakah anda menguruskan perniagaan:

  1. Percetakan Pengiklanan, T.shirt, Assersori, Kraftangan atau;
  2. Penerbitan Buku, Majalah, Novel atau;
  3. Animasi, Filem, Drama, Telco atau;
  4. Penganjur,

..tak kira besar kecil perniagaan anda. Sedikit pelaburan yang strategik mungkin member impak terbesar dalam promosi perniagaan anda tahun ini.

MYCARTOONNIZZ menawarkan 200 karikatur dan kartun comel yang bertemakan perkahwinan, couple, keluarga, remaja dan imej korporat.

Bagaimana caranya?
Mudah, anda hanya perlu hubungi admin MYCARTOONNIZZ di talian [ 013-2377983 ] whatsapps / telegram/ sms . atau emel permohonan anda di emel [ mycartoonnizz@gmail.com ] . Anda akan berurusan bagaimana cara sewaan yang sesuai untuk syarikat anda.

Setuju dengan pakej harga kami, anda boleh memilih hampir 200 karya ( artwork ) karikatur dan kartun comel. Karya ini akan di ubah suai mengikut keperluan sewaan dan ianya tertakluk kepada syarat-syarat sensitiviti MYCARTOONNIZZ.

Karya  yang telah dipilih akan di REDRAW oleh artis kami dalam tempoh tertentu mengikut jumlah pilihan anda. Selepas itu anda akan dihubungi untuk mengesahkan karya anda dan anda anda telah boleh menggunakan karya tersebut bermula dari tarikh anda menerima emel kami. (360 hari sewa)

Untuk apa sewa?
Sewaan selama 1 tahun (360 hari) dalam 1 bayaran sahaja dan anda berhak menggunakan karya itu untuk tujuan promosi dan percetakan produk sampel. Kebenaran ini diberikan secara eksklusif kepada mereka yang menguruskan perniagaan seperti dinyatakan diatas tadi.

Kalau tak cukup, boleh tambah?
Boleh, seperti topup karya yang lain contoh sebelum ni ambil lukisan warna, nak tambah yang outline atau hitam putih hanya dikenakan cas tambahan mengikut bilangan karya. Harga boleh runding!

Karya dapat dalam bentuk apa?
MYCARTOONNIZZ menjalankan perniagaan online kartun dan karikatur, maka karya yang diterima adalah dalam bentuk softcopy ( digital ) yang mana akan diemel ke emel syarikat bagi menjaga kualiti dan format seting karya. Antara format digital yang disediakan:

  • Ai (Adobe Illustrator) atau;
  • PSD (Adobe Photoshop) atau;
  • PNG / JPEG / GIF

Hm... macam best kan.. apa lagi peluang dibuka julung-julung kali, dan tawaran ini terhad dalam tempoh tertentu sahaja. Untuk ketika ini promosi ini akan tamat pada tarikh berikut:

30 April 2016 - 30 Mei 2016

** entry ini sentiasa di kemaskini dari masa ke semasa. Pastikan anda semak tempoh promosi yang anda mohon selepas perbincangan secara atas talian dibuat.

Sep 5, 2015

Karikatur Berkumpulan daripada Johor Petroleum Development Corporation Berhad (JPDC)

Job berkumpulan untuk majlis perpisahan daripada Johor Petroleum Development Corporation Berhad (JPDC).

Jadi kepada yang tidak arif dengan cara kerja mycartoonnizz boleh lihat dan baca artikel ini edisi khas untuk lukisan karikatur sahaja. Job lukisan karikatur berkumpulan berbeza dengan couple atas faktor berikut:
  1. Saiz wajah agak kecil, lebih ramai yang perlu ada dalam 1 page maka lebih kecil wajah yang akan dikarikaturkan.
  2. Kualiti karikatur kurang detail lebih ringkas dan banyak menonjolkan karektor daripada pakaian, gaya dan fesyen.
  3. Komposisi karektor yang akan disusun samada ada latar belakang atau kosong.
  4. Permintaan sesetengah klien untuk masukan logo syarikat dan tulisan ucapan dengan pelbagai gaya.
  5. Dicetak atau tidak, mycartoonnizz akan sedia setkan saiz kertas untuk kemudahan klien. 
  6. Klien selalu bertanya kat mana cantik untuk print dan frame, jawabnya cetak di kedai foto. Memang kerja senang. Disana boleh siap pilih frame nak saiz apa.. 
Baik, seperti biasa. Apabila sebutharga telah dipersetujui urusan menghantar semua gambar yang hendak di lukis melalui email/whatsapp/ facebook inbox selepas pembayaran PENUH dibuat. 


 Draft Outline



Team Mycartoonnizz akan keluarkan contoh DRAFT OUTLINE seperti gambar diatas. Draft ouline atau idea kasar untuk melihat respon klien. macam biasa 80% terima..20% nak tukar background, baju nak gaya lain dll...kita layan baik punya. sampai puas hati. Cuma perlu ingat. Setiap kali ubahsuai masa penyiapan artwork akan berlanjutan hari demi hari lah. Daripada target nak siap minggu depan jadi bertambah 3 hari.


 DRAFT PROGRESS

Ada ketika klien nak urgent kita siap sedia dengan artwork progress secara print screen semasa siap satu satu peringkat. Ni kalau dah Urgent sangat ni. Harga sendiri kena ingatlah

 Pilhan 1

 Final Artwork

Selepas 4 kali perubahan dibuat dan masing-masing sudah berpuas hati dengan apa yang mycartoonnizz sediakan. Maka artwork akan di EMEL jika tempahan online, COD jika berada sekitar J.Bahru dan POSLAJU jika artwork dicetak.


Mycartoonnizz menjalankan urusan secara online digital artwork. Anda boleh berurusan untuk pertanyaan dan tempahan melalui aplikasi: 
:: WhatsApp [ 0132377983 ]
:: Facebook [ nizzam77@gmail.com ] 
:: Email [ mycartoonnizz@gmail.com ]

Sep 2, 2015

Bahan Bantu Mengajar - Edisi Trial SPM tahun 2015

Trial SPM datang lagi.. kali ni soalan trial SPM 2015 kertas 1 dan 2 dibina sendiri di peringkat zon. perkongsian di kalangan guru-guru dari sekolah berdekatan.

Berikut antara soalan2 yang disediakan. dan untuk rujukan cadangan jawapan dalam bentuk lakaran kasar sahaja dapat disediakan. Insha allah dalam sedikit masa lagi karya lengkap akan di kongsi bersama.


  1. Gambarkan suasana di sebuah pasar malam. Beberapa orang penjual mainan kanak-kanak sedang melayan kanak-kanak untuk membeli beberapa permainan yang menarik  perhatianLukiskan gambar tersebut dengan memberi penekanan kepada figura
  2. Kelihatan beberapa peralatan berkebun seperti cangkul, kereta sorong, tajak, pencakar dan pongkis digunakan untuk pembinaan pagar. Terdapat juga longokan batu bata, pasir dan simen berlongokkan . Gambarkan keadaan ini.
  3. Pemandangan di sebuah perkampungan nelayan. Di situ terdapat beberapa buah rumah papan. Sebahagian daripada tiang rumah itu berada di dalam air . Beberapa buah sampan terikat pada tiang rumah. Bayang sampan dan objek kelihatan di atas air.. Di tepi rumah kelihatan beberapa helai pakaian di ampaian. Kelihatan juga sebuah titi yang panjang menyambungkan bahagian rumah itu ke daratan. Gambarkan suasana yang tenang ini.
  4. Dalam kegelapan angkasaraya, sebuah kapal angkasa berbentuk bujur telur sedang menghampiri sebuah planet berpermukaan seperti bulan. Kelihatan taburan bintang- bintang menyinari ruang angkasa. Lukiskan gambaran tersebut dengan memberi penekanan kepada bentuk, ruang, jalinan,dan warna.









Untuk pertanyaan dan tempahan sila email mycartoonnizz@gmail.com

Pameran Seni Visual Di JB 2015

Dikesempatan ini mycartoonnizz mengucapkan tahniah kepada barisan pelukis seni visual Negeri Johor yang telah berjaya mempamerkan karya mereka di Hotel M Suite J. Bahru. Sesi perasmian dan pelancaran Pameran 999 CEMAS anjuran Galeri MASA pada 26 Ogos 2015 (jam 8.30 malam)

Dato mahathir lokman membuat ucapan perasmian

Diminta bergambar bersama2. Kita layan je permintaan boss

Penulis mengambil kesempatan bersama2 dengan pelukis dan penganjur Pameran MASA bertemakan 999 Cemas.

Sesi ucapan alu-aluan oleh penganjur MASA

Ramai juga yang kelihatan memberikan sokongan.

Saguhati dari pameran.

Dato mahathir lokman menjengah dan beramah mesra dengan pelukis2. bersahaja orangnya

Penerangan dari En Ali Mustaffa berkaitan hasil karya beliau. Dato mahathir lokman menjengah mana2 artis yang berada disamping karya mereka.

Barisan pelukis diperkenalkan. Separuh daripadanya adalah pelukis2 muda juga diwarnai oleh pelukis2 otai disana

Otai yang disegani.. Tahniah boss

Untuk pertanyaan dan tempahan sila email mycartoonnizz@gmail.com

Aug 30, 2015

Catan Air Realistik

Realistic Watercolour Painting Cut From Magazine

Pembelajaran selepas silibus selesai ialah guru membuat pengukuhan dan latih tubi kepada pelajar agar mereka tidak lupa teknik2 asas mewarna catan samada secara asas atau advance. 
Kemahiran memilih warna dan mewarna perlu di praktis sekerap mungkin bagi memastikan tahap kemahiran setiasa berada di paras optimum. Kemahiran akan menurun apabila kita lama tidak melakukanya.

Pelajar dihendaki memilih mana-mana gambar foto atau majalah yang mempunyai kualiti warna dan visual berkualiti untuk di tiru (copy). 
Langkah1: Potong sebahagian kecil mana2 bahagian gambar dan di tampal di atas kertas lukisan kosong. 
Langkah 2: Lukis / lakar dengan merujuk gambar yang sama.
Langkah 3: Warnakan mengikut rujukan gambar yang sama.

Ciri-ciri lukisan ini adalah mesti sama (realistik) dengan merujuk kepada gambar asal. Sebaik-baiknya praktis asas latihan ini dengan merujuk gambar foto daripada gambar lukisan.

Selamat mencuba.



Aug 26, 2015

Arca Asemblaj - Kerusi taman

Projek khas Pelajar Sekolah:  Arca Asemblaj yang bertemakan kerusi taman permainan kanak-kanak.
Projek mengambil masa 2 minggu bermula dari lakaran hingga pembinaan artifak. 
Tahniah anak-anak pelajar tingkatan 1 SMKKSAB johor bahru yang berani menyahut cabaran. Semoga projek ini mampu membakar semangat pelajar2 dari sekolah lain untuk berkarya dengan projek saiz sebenar.


Aug 25, 2015

Doodle Sehati Sejiwa

Bersempena tema Hari Kemerdekaan kali ke 58, "Sehati Sejiwa" mycartoonnizz tampilkan doodle spontan mentah dari white board drawing ke versi digital. Versi Digital ini bertujuan untuk dijadikan pertandingan lukisan poster bulan kemerdekaan peringkat sekolah.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...