Aug 19, 2015

White Board Art Drawing

Mengajar dengan berbantukan BBM (Bahan Bantu Mengajar) bagi kelas sekolah menengah memerlukan daya kreativiti yang tinggi. Pelajar cepat bosan dengan cara sama guru mengajar. Pada hal teknik pengajaran itu sangat berkesan. Kalau boleh pelajar nak kejutan dan PdP pada hari tersebut ada unsur WOW baru mereka mendapat inspirasi dari itu.

Teknik saya mudah. Ambil beberapa pen marker samada biru, hitam atau merah (warna wajib di sekolah), berdasarkan pengamatan dari sumber internet dan bahan rujukan bergambar lain saya terus menconteng di atas papan putih (white board). Layan dalam 30 minit untuk detail. Biasa kalau buat demontrasi lakaran lukisan perspektif, teknik ini sangat berkesan. Pelajar lebih dapat kemahiran ini.


 Lukisan ini untuk pelajar SPM folio 2015. Lukisan Persembahan untuk projek Arca mereka. Dapatan dari lukisan ini mereka akan mengubahsuai agar menjadi lukisan mereka sendiri.


 Lukisan ini untuk pelajar tingkatan 4 yang berlatih untuk lukisan kertas 2. Syarat lukisan ini adalah kemahiran lukisan perspektif 1 titik. Kaedah "tiru dulu, baru buat" banyak di amalkan disini. Pelajar sangat-sangat bergantung kepada bahan contoh samada dari guru atau bahan di studio. 


Fokus utama BBM ini adalah untuk mengasah kemahiran melakar pelajar. Memberi keyakinan kepada mereka pada apa yang mereka rancang. Lagi BBM ini tidak sesuai untuk projek mewarna atas faktor media yang tidak sesuai.. Untuk Lukisan media pen dan pensel sangat sesuai dan berkesan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...